'Binnenkort lijkgevoede legerrobot'

Robotic Technology Inc., een bedrijf in de Amerikaanse staat Maryland dat in opdracht van het Pentagon robots ontwikkelt, is bezig met de ontwikkeling van een nieuw prototype gevechtsmachine.

De Energetically Autonomous Tactical Robot, of in het kort EATR, “kan op eigen houtje biomassa in de omgeving vinden, dat opeten en de energie eruit halen. Ook conventionele en alternatieve brandstoffen als benzine, kerosine, diesel, kolen en zonne-energie kunnen het ding voeden”, aldus de website van het bedrijf.

De “biomassa” die genoemd wordt, zou niet gelimiteerd zijn tot alléén planten. Ook dieren- en mensenlijken, waar enorm veel energie in opgeslagen is, kunnen door het ding worden verteerd. Op de plek waar de robot actief ingezet zal worden – het slagveld – is daar natuurlijk een overvloed aan.

De robot wordt aangedreven door stoom. Door de verbranding van het materiaal wordt water opgewarmd en stoom gecreëerd. Volgens het bedrijf is dit slechts het begin, en zouden vanuit het EATR-platform in de toekomst ook ambulances, transportvoertuigen en zelfs hele slagschepen met de technologie aangedreven kunnen worden.

Het voorlopige ontwerp. (Bron: FOX/Robotic Technology Inc.)