Plastisch chirurg mocht niet opereren

De bodyliftcorrectie waaraan een 37-jarige vrouw in 2006 overleed, had nooit uitgevoerd mogen worden. De vrouw werd in 2006 geopereerd door plastisch chirurg Martin Janssen en overleed enkele dagen later aan een bacteriële infectie. Dit werd gisteren door de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar voren gebracht op een zitting van het Medisch Tuchtcollege in Den Haag.

In het half jaar voor de ingreep was de patiënte van Janssen 47 kilogram afgevallen. Door deze grote gewichtsafname, zou zij een grotere kans lopen op infectie. Ook de nazorg was slecht geregeld door Janssen, oordeelde de inspectie. De plastisch chirurg werd verweten dat hij en zijn collega slecht bereikbaar waren en dat er onduidelijkheden waren.

Slechte bereikbaarheid tijdens nazorg
"In de nazorg moeten de hoogste eisen worden gesteld. Alleen mobiele nummers op een papiertje volstaan niet. Het heeft ontbroken aan goede, direct toegankelijke medische zorg," aldus Christien Hostra van de inspectie. Direct na de operatie van de vrouw ging Janssen op skivakantie in het buitenland, waar hij telefonisch bereikbaar was.

De chirurg vertelde op de zitting dat hij 'tegenwoordig actiever is nadat mensen zijn geopereerd'. "Ik had alerter kunnen zijn. Maar ook als ik deze patiënte zelf zou hebben gezien in die dagen, dan had ik niet kunnen weten dat ze deze bacteriële infectie onder de leden had. Andere kundige artsen hebben dat ook niet gezien," aldus Janssen.

Meer aandacht voor rekeningen dan voor risico's
Op de zitting kwamen de echtgenoot van de overleden vrouw en de plastisch chirurg nog in conflict. De echtgenoot verweet Janssen dat deze voorafgaand aan de ingreep meer aandacht schonk aan de rekeningen dan aan de mogelijke risico's. "Het werd mijn vrouw te gemakkelijk gemaakt, terwijl het in feite een grote ingreep betreft," aldus de echtgenoot.

De dagen na de ingreep werd de vrouw steeds zieker, maar ook toen verliep de zorg niet goed laat haar man weten. "Het kan in dit land toch niet zo zijn dat een arts vanuit een skilift instructies geeft? Ik vind het vooral vervelend dat Janssen op geen enkele manier aangeeft dt hij spijt heeft van zijn optreden en dat hij laat weten dat hij ervan heeft geleerd."