Invasie IsraŽlisch leger in Gazastrook

Zojuist heeft een woordvoerder van het Israëlische leger laten weten, dat het land "een groot aantal grondtroepen" de Gazastrook in heeft gestuurd. Al enkele uren geleden repten Palestijnse ooggetuigen van een kleinschalige operatie. "Dit wordt geen schooluitje", aldus de woordvoerder.

Ook liet een woordvoerder van het kantoor van president Olmert weten, dat tienduizenden reservisten ogenblikkelijk zullen worden opgeroepen. Vandaag is de Gazastrook de hele dag onder vuur genomen door de artillerie van de naburige Joodse staat. Israël heeft inmiddels drie doden en enkele tientallen gewonden te betreuren; de Palestijnen 440 doden en 2200 gewonden. Volgens een "conservatieve schatting" van de Verenigde Naties, is ongeveer een kwart van de Palestijnse slachtoffers burger.

De woordvoerder meldde dat het grondoffensief "vele lange dagen" zal gaan duren. Ook werd het Palestijnse volk gewaarschuwd, geen "onderdak te bieden aan terroristen". "Iedereen met een terrorist of wapens in huis wordt gelabeld en behandeld als terrorist."

Details over hoe diep Israël precies de Gazastrook intrekt en hoe lang men daar vervolgens wenst te blijven, zijn nog onbekend.


De paden op, de lanen in...  (foto: ANP)