Recherche laat tienduizenden zaken liggen

De recherche kampt met een personeelstekort van vijfhonderd man, waardoor tienduizenden zaken niet onderzocht en dus onopgelost blijven. Vooral bij de diensten die grote misdaadzaken moeten oplossen staan vacatures open. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken, waarover RTL Nieuws gisteren bericht.

Bij de Bovenregionale Recherche Noord-Oost Nederland is twintig procent van de plekken niet ingevuld, zo meldt RTL. Ook regionale korpsen zouden met tekorten kampen. Zo is bij de politie Hollands Midden twaalf procent van de recherchefuncties vacant. Het gaat vooral om forensische, financiële en digitale rechercheurs. In totaal staan bij regionale korpsen 235 vacatures open. Bij de Nationale Recherche en het Korps Landelijke Politiediensten ligt dat aantal op 172, zo zou uit de cijfers blijken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Politie Bond (NPB) zegt in de uitzending dat er onder meer gewelddadige gewapende overvallen en verkrachtingszaken waarvan de dader bekend is, blijven liggen. Hoogleraar strafrecht Geert-Jan Knoops stelt dat een tekort aan mensen de kwaliteit van het rechercheonderzoek ondermijnt. "En dus het risico dat de rechter niet volledig is voorgelicht."

De PvdA hoopt rechercheurs te behouden door ze een toelage te geven en door snel mensen van buitenaf aan te trekken.

De NPB trok eerder deze week aan de bel over de onderbezetting bij de basispolitiezorg. Dit zijn agenten die onder meer op straat surveilleren, incidenten afhandelen en aangiften opnemen.


Foto bij: Recherche laat tienduizenden zaken liggen  (foto: DAG)