Japanse bejaarden steeds crimineler

De wereldwijde vergrijzing slaat ook hard toe in Japan. Daar blijken zelfs criminelen steeds ouder te worden. Andersom neemt het percentage criminele ouderen veel sterker toe dan het percentage Japanse oudjes.

In slechts vijf jaar tijd is het aantal bejaarden dat voor een misdrijf is opgepakt verdubbeld. Bijna vijftigduizend bejaarden staan nu al geregistreerd bij de Japanse politie.

Bejaarde criminelen begeven zicht het vaakst op het dievenpad. Geldgebrek, een slechte gezondheid en het gevoel geïsoleerd te leven worden als oorzaak genoemd voor de jattende oudjes. Gelukkig maken de oude Japanners zich weinig schuldig aan moord en roof.

Momenteel is twintig procent van de 128 miljoen Japanners ouder dan 65 jaar. Binnen dertig jaar zal hun aandeel al twee vijfde bedragen. Het aantal bejaarden is de afgelopen twee decennia verdubbeld, terwijl het aantal misdadige oudjes maar liefst vijf keer zo veel is geworden, aldus een gepubliceerd rapport.

"Bejaardencriminaliteit is een ernstig probleem waar onze samenleving zich de komenden jaren mee bezig zal moeten houden, zeker met het oog op de babyboomers die binnen vijf jaar tot deze leeftijdscategorie gaan behoren."

Ook het leven achter tralies is in Japan niet meer wat het is geweest. Zo moeten de gevangenissen worden gerenoveerd, om het leven van hun nieuwste gasten draagzamer te maken. Het werk moet voor de bejaarden lichter worden gemaakt, en de gevangenissen moeten verpleegafdelingen openen.

 


Mr. Miyagi lust zijn criminele leeftijdsgenoten rauw