Homofiele asielzoekers belaagd in opvangcentra

Opvangcentra voor asielzoekers adviseren naar Nederland gevluchte homo's tegen de andere asielzoekers te zwijgen over hun geaardheid. Volgens COC Midden-Gelderland krijgen homofiele asielzoekers namelijk geregeld te maken met geweld van mede-asielzoekers die het niet zo hebben op homofielen.  Het COC heeft hierover een brandbrief geschreven naar de Tweede Kamer.

De Nederlandse vereniging tot integratie van homosexualiteit kwam in actie na twee recente gevallen van mishandeling van asielzoekers in Gelderse centra. De ene asielzoeker werd aangevallen met een mes, de ander werd door vier landgenoten in elkaar getrimd. Het betroffen asielzoekers uit Somalië en Afghanistan.

Het COC zegt dat het wrang is dat mensen de hun moederland ontvluchtten omdat ze vervolgd worden voor hun geaardheid, er bij aankomst in Nederland over moeten zwijgen.  Volgens het COC nemen asielzoekers ''hun eigen cultuur mee en begrijpen ze de situatie in Nederland niet.'' Daarom pleit de homobelangenvereniging ervoor dat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) gaat zorgen voor voorlichting voor deze mensen.

'Terugsturen'
PvdA-Kamerlid Hans Spekman reageert in het NRC boos op de gang van zaken: ''Onverdraagzaamheid is onacceptabel. Het is toch de omgekeerde wereld als asielzoekers hun geaardheid moeten verbergen en daders vrijuit gaan. Ik vind zo'n advies heel slecht. Ik wil een harde aanpak. Ongewenst verklaren en terugsturen naar het land van herkomst.” Hij gaat Kamervragen stellen.

In een reactie laat het COA weten dat men officieel geen advies geeft aan asielzoekers om te zwijgen over hun geaardheid. ''Wij maken duidelijk dat homoseksualiteit hier kan en mag. We kunnen ons wel voorstellen dat asielzoekers van hetzelfde geloof elkaar adviseren te zwijgen.”