Klein café blijft zich verzetten tegen rookverbod

De Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer wil op korte termijn een bodemprocedure beginnen tegen de Staat in verband met het rookverbod in de kleine horecabedrijven. Dat heeft de stichting vandaag laten weten.

De stichting wil dat een uitzondering op het rookverbod in de horeca wordt gemaakt voor kleine gelegenheden. Eerder verloor de rokersclub, die ongeveer zeshonderd ondernemers telt, een kort geding tegen de Nederlandse Staat. In de bodemprocedure kunnen volgens de stichting "alle negatieve effecten voor de kleine horeca uitvoerig aan bod komen en door de rechtbank in het oordeel worden meegenomen."

Parallel aan de bodemprocedure kunnen leden die het rookverbod negeren proefprocessen over de boetes beginnen. Zij worden hierbij juridisch door de stichting ondersteund.

Het rookverbod in de horeca ging op 1 juli in. Een ondernemer die het verbod schendt, krijgt van de VWA in eerste instantie een waarschuwing. Bij herhaling volgt een boete van 300 euro. De VWA voert dit jaar circa 17.000 controles in horecagelegenheden uit. Daarvoor worden tweehonderd controleurs in het hele land ingezet.