Patrick vd Eem: Ik ben geen gangster meer

''Ik ben geen gangster meer. Na mijn eenentwintigste heb ik geen veroordelingen meer op mijn naam gekregen.'' Patrick van der Eem (35), de man die Joran van der Sloot voor het oog van de (verborgen) camera een uitvoerige bekentenis ontlokte in de zaak-Natalee Holloway, maakte gisteren zijn opwachting in een zaaltje van een hotel in de Amsterdamse binnenstad om de verzamelde pers tekst en uitleg te geven over zijn boek 'Overboord'.

Of liever: over een interview dat hij eerder deze week gaf aan de Volkskrant. De krant publiceerde het vraaggesprek gisterochtend. Van der Eem schildert zichzelf af als een cocaïneverslaafde, die ook ten tijde van de undercoveroperatie-Van der Sloot geregeld met een vuurwapen rondliep.

Dat is niet waar, verklaarde hij in het Amsterdamse hotel. ''Ik denk dat ik in dat interview bepaalde dingen niet duidelijk heb gemaakt, zoals over dat wapen. Dat had ik vijftien jaar geleden voor het laatst.'' Hoe de quote over het pistool dan toch in de krant terecht is gekomen, het lukte Van der Eem noch zijn perswoordvoerder Peter Schouten dit op te helderen. Ook al niet omdat Schouten toegaf dat hij het interview vóór publicatie heeft gelezen en een enkel amendement doorgevoerd wist te krijgen.

Van der Eem zei dat hij ''een paar weken geleden'' met het gebruiken van cocaïne is gestopt. Hij benadrukte herhaaldelijk dat hij nu leeft voor zijn gezin. En hij wil naar Amerika, zei hij, naar Oprah Winfrey, om daar de Amerikaanse versie van zijn boek, dat in september zal verschijnen, te promoten en te verhalen over hoe hij Joran van der Sloot aan de praat heeft gekregen.

Gestopt met neuspoederen