Bedrijven nemen afstand van Fitna

Jordanië dreigt Nederlandse en Deense produkten en bedrijven te boycotten naar aanleiding van Geert Wilders' anti-Koranfilm Fitna. In reactie daarop heeft een aantal Nederlandse bedrijven, waaronder Friesland Foods en Zwanenburg Food Group, een advertentie geplaatst in een Jordaanse krant, waarin zij afstand nemen van de film. "Wij veroordelen krachtig de uitlatingen tegen de Islam, die volgens ons geen ander doel dienen dan te kwetsen", aldus Zwanenburg.

Voorzitter Zakaria Sheikh van het comité 'De boodschapper van God verenigt ons', zegt vandaag in De Volkskrant dat er een miljoen flyers is gedrukt om Nederlandse bedrijven en produkten te boycotten. Er wordt opgeroepen geen zaken meer te doen met Nederlandse bedrijven. Zo worden reisbureau's in Islamitische landen opgeroepen geen zaken meer te doen met KLM. De luchtvaartmaatschappij blijft bij een eerdere verklaring: "KLM laat zich niet in met welke politieke of religieuze beweging dan ook en distantieert zich van de inhoud van deze controversiële film."

De organisatie van Sheikh heeft vorige week een aanklacht ingediend in Jordanië tegen Geert Wilders. Momenteel wordt er gekeken of Wilders kan worden aangeklaagd. In dat geval wordt er een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. De uitgever van weekblad Fact International zegt hierover: "Met vrijheid van meningsuiting heeft dit niets te maken. Wilders heeft alle Moslims ter wereld beledigd. Hij mag zijn straf niet ontlopen."