KLM verplaatst man om moslima

In navolging van de blootschilderijen in Huizen en de te blote bouwvakkers in Almere is er wederom gezwicht voor een eis van een moslim. Onlangs werd het Amsterdamse CDA gemeenteraadslid Lex van Drooge tijdens een vliegreis verzocht elders plaats te nemen. Reden: een moslima wilde niet naast een man zitten.

Een en ander vond plaats tijdens een reis van Istanbul naar Amsterdam. Van Drooge was op werkbezoek geweest in de Turkse stad. Bij binnenkomst kon hij echter niet op zijn eigen gereserveerde plaats gaan zitten. "Aan het begin van de terugreis werd mij door een stewardess verzocht elders in het vliegtuig plaats te nemen. Later bleek dit op verzoek van mijn oorspronkelijke buurvrouw met hoofddoek. Uiteindelijk ging ik er qua plaats wel op vooruit, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Blijkbaar weten we niet goed hoe we met dit soort situaties, die gelukkig slechts incidenteel voorkomen, om moeten gaan", aldus Drooge.

De KLM laat weten dat er 'geen specifiek beleid voor dergelijke cultureel of religieus geïnspireerde verzoeken'. Wel probeert de maatschappij rekening te houden met verzoeken van de reizigers. Waarom de moslima niet is verplaatst in plaats van Drooge is niet bekend. Drooge vindt het maar raar: "Natuurlijk heb ik ook wat rond gebeld. En bij Turkse vliegmaatschappijen hebben ze niet gehoord van aparte klassen voor mannen en vrouwen."