'Nekschot niet opgepakt om godslastering'

De aanhouding van cartoonist Gregorius Nekschot heeft niks te maken met de discussie over het verbod op godslastering. Dat zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag tijdens het spoeddebat over de arrestatie van de tekenaar in de Tweede Kamer. Verschillende partijen in de Kamer hadden dat in hun bijdrage eerder op de avond wel gesuggereerd.

Hirsch Ballin stelde dat de arrestatie van de cartoonist een gevolg was van zijn tekeningen die groepen mensen zouden beledigen. "Het gaat om mensen die zwart zijn en het gaat om mensen die moslim zijn", zei de minister. "Wie de tekeningen bekijkt, kan zien dat godslastering hier niks mee te maken kan hebben." Hirsch Ballin ontkende ook dat de arrestatie op zijn aanwijzing had plaatsgevonden.

De partijen in de Kamer noemden het excessief dat er tien agenten aanwezig waren bij de aanhouding van de cartoonist in zijn huis. Volgens de minister waren die tien politiemensen nodig om huiszoeking te verrichten en droegen maar twee agenten een politie-uniform.

Wel zei de minister kritisch te zijn over de tijd die het duurde voordat Nekschot, na zijn arrestatie weer in vrijheid werd gesteld. Nekschot zat dertig uur in de cel. Hirsch Ballin zei daarover contact op te nemen met het Openbaar Ministerie.

De minister ontkende dat hij vorige week tegen de pers had gezegd dat het drie jaar duurde voordat het OM de identiteit van de cartoonist had achterhaald. Gregorius Nekschot is een pseudoniem. De minister stelde dat hij had bedoeld dat het drie jaar duurde voordat de opsporingshandelingen waren begonnen.

Hirsch Ballin stemde in met het verzoek van GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema om een analyse te laten doen naar de veiligheidsrisico's van Nekschot. De CDA-minister zei ook al te hebben gesproken over eventuele beveiliging van de tekenaar.