Allochtonen komen met eigen pamflet

Icoon BinnenlandsVerschillende moslimorganisaties zijn vandaag met een eigen pamflet in dagblad Trouw gekomen. In de reactie scharen de organisaties zich achter het Benoemen en Bouwen-pamflet van 58 prominente Nederlanders dat gisteren in Trouw verscheen.

Het gaat om moslimorganisaties als het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de Nederlandse Moslim Raad en de Raad van Marokkaanse MoskeeŽn. Volgens Abdelmajid Khairoun, voorzitter van de Nederlandse Moslim Raad, willen de organisaties laten zien dat ''we geen toeschouwer zijn, maar een club van allochtonen die in actie komt''. Het pamflet van de moslims heeft de titel '2008, zonder angst voor de ander'.

In het pamflet staat dat de vertegenwoordigers van minderheden weten hoe het is om keer op keer in de hoek gezet te worden. ''Ook zien we dat er mensen zijn die angst hebben voor de ander vanwege afkomst, sekse, religie of seksuele geaardheid''.

Verder schrijven ze dat ze meer dan voorheen de jongeren die voor overlast zorgen, moeten aanspreken. ''Niet alleen de jongeren maar ook hun ouders zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.''

Verder vinden de opstellers dat etnische minderheden de plicht hebben ook op te komen voor andere minderheden: joden, moslims, andersdenkenden. Ze nemen ook stelling tegen dicriminatie op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven.

''Het pamflet van Terpstra is een grote steun. Het lijkt erop dat de tolerantie van de jaren zeventig weer terugkomt in Nederland'', aldus Khairoun. Volgens de voorzitter hebben zeker negentig mensen de oproep ondertekend, onder wie verschillende prominente Turken, Surinamers, Marokkanen en sjiieten.

Met dank aan mouthman voor de submit.