SP'ers kritisch over macht Jan Marijnissen

Icoon Enqu괥 Binnen de Socialistische Partij (SP) is onvrede over de machtspositie van Jan Marijnissen. Een derde (36 procent) vindt dat de fractie- en partijleider te veel macht heeft. Een kwart meent dat je niet zonder problemen kritiek op de partijtop kunt hebben. Dit bleek gisteravond uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

De SP congresseert zaterdag in Rotterdam. Het mort al langer in de partijgelederen. Uit de enquête blijkt bijvoorbeeld dat twee derde (67 procent) vindt dat niet de partijraad, die naast Marijnissen vooral afdelings- en regiovoorzitters telt, maar de leden het hoogste gezag binnen de partij moeten worden.

RTL Nieuws onderzocht ook hoe de SP omgaat met kritische reacties op de weblog - www.JanMarijnissen.nl -  van de SP-leider. RTL Nieuws plaatste onder verschillende namen en niet herkenbaar als RTL-journalist, 30 reacties op de weblog.

Negen positieve opmerkingen waren welkom, de 21 kritische reacties niet. RTL Nieuws schreef bijvoorbeeld over het comité ter democratisering van de SP of over Marijnissen zelf. Drie kritische reacties halen het weblog, 14 helemaal niet. Vier reacties worden binnen een kwartier weer verwijderd. Voorbeelden staan hier (.doc-bestand).


SP-voorman Jan Marijnissen