'Veroordeelde criminelen moeten vrijkomen'

Icoon Justitie Advocaten van drie verdachten die zijn veroordeeld door een onbevoegde rechter van de rechtbank in Den Bosch willen dat justitie hun cliënten vrijlaat. Dat bleek bij de behandeling van de zaken in hoger beroep, vanochtend bij het gerechtshof in Den Bosch.

Advocaat Duijn stelde dat het vonnis in de zaak van een 28-jarige Somalische veelpleger nietig is en dat er geen wettelijke basis voor de hechtenis bestaat. Raadsman Van Wijk volgde die redenering voor een 31-jarige brandstichter uit Eindhoven.

Advocaat Snijders van een 42-jarige man uit Bakel die werd veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs voor seksueel misbruik van zes minderjarige pleegkinderen ging nog een stapje verder. Volgens hem is het vonnis nietig, de zaak eindigt daarmee definitief en zijn cliënt moet zo snel mogelijk worden vrijgelaten.

Justitie was het met de verdedigers eens dat de uitspraken van de onbenoemde rechter vernietigd moeten worden maar meent dat de verdachten gevangen kunnen blijven. Advocaat-generaal Van der Meijden vroeg het hof om terugwijzing naar de rechtbank die de zaak moet overdoen.

Het gerechtshof doet op donderdag uitspraak.

Eerder werden door het misverstand over de benoeming van de Bossche rechter al acht verdachten uit voorlopige hechtenis vrijgelaten.