Frankrijk krijgt strengere vreemdelingenwet

Icoon BuitenlandsDe Nationale Vergadering in Parijs is vanochtend vroeg akkoord gegaan met een strengere wet inzake gezinshereniging van vreemdelingen. De centrumrechtse meerderheid van president Nicolas Sarkozy stemde voor; socialisten, communisten en Groenen stemden tegen.

Kandidaten voor gezinshereniging zullen tests moeten afleggen om aan te tonen dat zij kennis hebben van de Franse taal en van de normen en waarden van de Franse Republiek, zoals Liberté, Egalité, Fraternité (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap) en de scheiding van kerk en staat (laïcité).

Ook worden DNA-tests in het Franse vreemdelingenrecht geïntroduceerd. Buitenlanders die om gezinshereniging vragen, kunnen daarmee op vrijwillige basis helpen aantonen dat zij zijn wie zij claimen te zijn. De regering wil daarmee tegemoet komen aan immigranten uit landen waar de burgerlijke stand niet goed werkt, zoals in Afrika waar Frankrijk veel voormalige koloniën heeft. Kandidaten voor gezinshereniging kunnen dan met een DNA-test de procedure versnellen.

De linkse oppositie en mensenrechtengroepen zijn gekant tegen de DNA-tests uit vrees dat die later verplicht worden gesteld en buitenlanders op kosten worden gejaagd.