'Jonge Marokkanen nieuwe generatie topcriminelen'

Icoon MisdaadEen groep jonge Marokkanen staat klaar om naar de criminele top van Nederland te klimmen, aldus Willem Woelders, scheidend recherche chef van de Amsterdamse politie. "Vijf jaar geleden waren het kleine criminelen, begonnen in hun eigen wijk, maar nu werken ze landelijk. Ze plegen grote kraken en schuwen geweld niet", vertelde Woelders vandaag aan het AD.

Niet alleen Marokkanen zouden de criminele top willen bereiken, maar ook de zonen van de huidige generatie waarmee we te doen hebben, zegt de Amstersdamse recherchechef tegen de krant. John Mieremet en anderen doelt hij dan ook op. "In een aantal gevallen geldt: zo vader, zo zoon. Die jongens zijn opgegroeid in een bepaald milieu. Dat heeft invloed."

Woelders is ook tot de conclusie gekomen dat de oude generatie Amsterdamse topcriminelen langzamerhand wordt weggedrukt. "Een paar mensen lopen nog vrij rond, maar binnen twee jaar zijn we van deze generatie af. Een deel is geliquideerd, de rest is op de vlucht of zit vast", zegt hij ten slotte.

Woelders is vanaf 1991 recherchechef geweest in de hoofdstad. Binnenkort is hij ook plaatsvervangend korpschef van de politie Utrecht.
Met dank aan laforest voor de submit.