Islamitische terroristen achter aanslagen India

Icoon TerrorismeDe aanslagen in India zijn waarschijnlijk gepleegd door moslimextremisten uit Bangladesh. Dat hebben de Indiase autoriteiten gemeld. De aanslagen in de Zuid-Indiase stad Hyderabad vonden zeker 42 mensen de dood. Tientallen mensen raakten gewond. De eerste bom ontplofte in een restaurant; de tweede bom ontplofte tijdens een lasershow in Lumbini park. Twee andere bommen konden net op tijd onschadelijk gemaakt worden.

De autoriteten hebben geen specifieke organisaties genoemd. Ze wilden slechts kwijt dat de beschikbare bewijzen duiden op betrokkenheid van terroristische groeperingen in Bangladesh. In de media noemen anonieme overheidsmedewerkers de groepering Harkat-ul-Jehad-i-Islami. Volgens de Indiase autoriteiten zit Harkat ook achter een aanslag in Hyderabad in mei, waarbij elf mensen de dood vonden.

In India heerst er ook een spanning tussen moslims en hindoes. Het conflict is gericht op Kashmir, verdeeld tussen India en Pakistan. Beide landen claimen het hele gebied. Meer dan twaalf radicale islamitische organisaties vechten voor kashmirs onafhankelijkheid of voor een annexatie met Pakistan.