SP geeft Yildirim tot 24 augustus

DŁzgŁn YildirimDe SP geeft DŁzgŁn Yildirim tot 24 augustus om zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven. In een brief aan Yildirim dreigt Hans van Heijningen, algemeen secretaris van het landelijk bestuur van de SP, hem uit de partij te zetten.

''Het partijbestuur zal in haar eerstkomende vergadering van 24 augustus beslissen of en zo ja, welke procedure in gang gezet zal worden, afhankelijk van je reactie op deze brief'', schrijft Van Heijningen.

Het Overijsselse Provinciale Statenlid Yildirim werd in mei met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen. Het partijbestuur wilde dat hij zijn zetel opgaf, omdat was afgesproken dat aan de volgorde van de officiŽle kandidatenlijst zou worden vastgehouden. Partijleider Jan Marijnissen verklaarde enkele weken geleden al dat Yildirim waarschijnlijk uit de partij wordt gegooid als hij vasthoudt aan zijn zetel.

Een overgroot deel van de partijraad, het hoogste orgaan van de SP, steunt het standpunt van het bestuur. Yildirim beantwoordde de brief met te stellen dat er was afgesproken dat zowel een voorstel van het bestuur als een voorstel van hemzelf in stemming zou worden gebracht in de partijraad.

''Deze afspraak is door het partijbestuur geschonden. Mijn voorstel werd niet met de agendastukken meegestuurd en tevens kreeg ik het adressenbestand van de partijraadleden niet ter beschikking.'' Yildirim wil onder meer dat de democratie binnen de SP wordt verbeterd. Het lijkt er vooralsnog niet op dat hij zijn zetel opgeeft.