Rellen tijdens demonstratie tegen G8

Icoon BuitenlandsEen demonstratie in Rostock tegen de G8, de organisatie van de belangrijkste industrielanden en Rusland, is vanmiddag uitgelopen op rellen. De betoging verliep aanvankelijk vreedzaam, maar zo'n tweeduizend linkse autonomen zochten in de Duitse havenstad de confrontatie met de politie.

De sterke arm werd door de demonstranten getrakteerd op stenen, flessen en molotovcocktails. Ook koelden demonstranten hun woede op auto's en de ramen van een bankgebouw. De politie poogde de relschoppers uiteen te drijven met wapenstok en traangas. Zo'n honderd agenten zijn bij de rellen gewond geraakt. Onbekend is of er ook onder de demonstranten gewonden zijn gevallen en hoeveel arrestaties er zijn verricht. Volgens de organisatoren van de demonstratie is de rust inmiddels weergekeerd. De politiemacht ter plaatse is inmiddels uitgebreid naar zo'n 13.000 man.

De demonstratie werd in Rostock gehouden omdat vanaf woensdag een G8-top plaats vindt in het nabijgelegen Heiligendamm. Aan de betoging deden volgens de organisatie zo'n 80.000 betogers mee, de politie houdt het op 25.000. Vooraf was gerekend op 100.000 betogers.