Comité opgericht door en voor ex-moslims
Eén van de oprichters van het 'Centraal Comité voor Ex-moslims' is Ehsan Jami, gemeenteraadslid voor de PvdA in Leidschendam-Voorburg. Volgens Jami worden afvalligen regelmatig bedreigd, zelfs met de dood. Het comité roept de Nederlandse overheid op meer hulp te bieden aan bedreigde ex-moslims. Verder wil de nieuwe vereniging taboes in de moslimwereld over huiselijk geweld en schending van vrouwenrechten op de agenda zetten.
Bestuurslid Loubna Berrada, medeoprichter van de VVD-adviescommissie Integratie, zegt dat moslims die afstand nemen van hun geloof ''het allergrootste taboe'' zijn binnen de islamitische gemeenschap. Voor moslims is het verboden om uit de islam te stappen. De straf die daarop staat, is de dood.
Berrada, die zeven jaar geleden gedag zwaaide naar het islamitische geloof uit gebrek aan affiniteit met de islam, zegt op de website van Elsevier: ''Veel moslims praktiseren hun geloof niet, maar eruit stappen ligt gevoelig. Wij willen dat wie afstand doet van de islam niet meteen met doodsbedreigingen te maken krijgt.''
Een aantal adviseurs, onder wie de uit Iran afkomstige hoogleraar strafrecht Afshin Ellian en rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur, helpen het comité.
Het uitgangspunt van het comité is naar eigen zeggen niet om de islam zelf aan te vallen, maar de misstanden eromheen. Dat zal volgens Berrada ''stap voor stap en heel voorzichtig moeten gebeuren.''
Vorig jaar stelde PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem nog Kamervragen aan toenmalig minister Piet Hein Donner van Justitie. Hij pleitte voor een onderzoek naar de mate van de ernst van bedreigingen tegen tot het christendom bekeerde moslims in Nederland, en hoe vaak die voorkomen. Directe aanleiding was een krantenartikel over moslims die in Nederland kiezen voor het christendom en dan te maken krijgen met intimidaties en geweld.