Turkse christenen keel doorgesneden

In de Turkse stad Malatya (Zuid-Oost Turkije) zijn bij een christelijke uitgeverij drie mensen vermoord. Ze werden aan handen en voeten vastgebonden, waarna hun kelen werden doorgesneden. EÚn van de slachtoffers is een Duitser. Een vierde man raakte gewond toen hij in paniek uit het raam van de tweede verdieping sprong. Volgens de Turkse veiligheidsdiensten zijn er vier verdachten opgepakt.

De uitgeverij, die bijbels verspreidt, ligt in een gebied dat geldt als centrum van nationalistische moslims. Het is de geboorteplaats van Mehmet Ali Agca, de man die in 1981 een mislukte aanslag op de paus pleegde. Nationalisten hadden eerder nog buiten de uitgeverij gedemonstreerd tegen de verspreiding van bijbels. Zij verweten de uitgeverij moslims tot het christendom te willen bekeren.

Turkije is een seculiere staat, met een overwegend islamitische bevolking. Er is een kleine christelijke minderheid (1% van de bevolking). Ze worden sporadisch het slachtoffer van geweld. In februari 2006 schoot een Turkse tiener een katholieke priester dood. Later dat jaar werden twee andere priesters eveneens aangevallen. Vorig jaar gingen tienduizenden Turken de straat op om te protesteren tegen het bezoek van de paus.

Met dank aan karagoz voor de submit.