Will Smith machtigste Hollywood-acteur

Icoon FilmWill Smith is volgens Newsweek de machtigste acteur van Hollywood. Jonny Depp en Ben Stiller volgen hem. Het Amerikaanse blad heeft de lijst samengesteld naar aanleiding van interviews met studiobazen en producers. Verder wordt de macht van een acteur gemeten aan de omzet van een film in het openingsweekend.

Een acteur stijgt in de lijst als een film waarin hij speelt in het openingsweekend meer dan 22 miljoen dollar opbrengt. Will Smith is geliefd bij filmbazen omdat hij tot nu toe al goed is voor een opbrengst van 3,2 miljard euro. "Hij is de enige acteur die een openingssucces van een film kan garanderen", zegt een studiobaas. "Je hebt Will Smith en je hebt stervelingen."

Volgens producers spreekt de donkere acteur alle lagen van de bevolking aan. Hij is getrouwd met Jada Pinkett en staat bijna nooit in de roddelbladen.

Smith heeft ook de gave om goede scripts uit te zoeken. Bijna iedere film die hij maakte sinds 'Independence day' (1996) is een kaskraker geweest. Zijn laatste film 'The pursuit of happyness' haalde een omzet van ruim 223 miljoen euro.

Namen die niet meer in de top 3 voorkomen zijn Tom Hanks, Tom Cruise en Mel Gibson. Newsweek geeft als reden op dat Gibson al ruim vijf jaar niet meer in een grote film heeft gespeeld. Tom Cruise verloor zijn geloofwaardigheid toen hij op de bank bij Oprah Winfrey sprong om zijn liefde voor Katie Holmes duidelijk te maken. Voor Tom Hanks is het juist positief dat hij niet meer in de lijst staat. Volgens het blad is hij boven de lijst uitgestegen.