Fransoos wilde vliegtuig laten neerstorten

Een 'psychisch gestoorde' Fransman heeft zaterdagochtend de passagiers van een vlucht van Brussels Airlines via Toulouse naar Algiers, de stuipen op het lijf gejaagd. Hij vertelde aan passagiers naast hem dat hij het vliegtuig wilde laten neerstorten. Hij zei: ''Ik ga de cabine in, pak de stuurknuppel en laat ons neerstorten''.

De passagiers dachten eerst aan een grap, maar keken even later vreemd op toen hij probeerde de cockpit binnen te dringen. Twee andere Franse passagiers overmeesterden hierna de gek geworden Fransman. Na de al geplande tussenstop in Toulouse werd hij van boord gehaald.

Volgens een woordvoerder van Brussels Airlines heeft de man later aan de politie verklaard dat hij ''dichter bij God wou zijn''. Hij riskeert ťťn jaar cel en 1.000 euro boete.

De woordvoerder zegt overigens dat de man geen kans maakte om in de cockpit te geraken. ''Tussen de passagiersruimte en de cockpit staat sinds de aanslagen op het WTC een deur van 30 centimeter dik. Alleen als de cabinechef een code ingeeft of de commandant opbelt zal hij, nadat door een kijkgat geconstateerd is dat de kust veilig is, de deur openen.''