'Te veel studenten betalen te hoge huur'

Icoon Binnenlands Twee SP-kamerleden vinden dat de regels voor het verhuren van een kamer strenger moeten worden om huisjesmelkerij aan te pakken. Te veel studenten worden volgens hen opgelicht en betalen te veel voor hun kamer.

"De student is gewoon vogelvrij als je dit toestaat", aldus SP-kamerlid Renske Leijten. Samen met SP'er Paulus Jansen vindt ze dat er snel actie ondernomen moet worden. Beide politici willen een verordening instellen op kamerhuur, willen het makkelijker maken om huurverlaging af te dwingen en willen dat strengere sancties gelden als verhuurders vaker de fout ingaan.

"Als een huurder een zaak bij de huurcommissie wint van de verhuurder, geldt die huurverlaging alleen voor die persoon. Wij vinden dat er dan ook gekeken moet worden of er meer mensen de dupe zijn van die verhuurder", aldus Leijten. Irene van den Broek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil verdere stappen. Ze wil dat de gemeente meer gaat controleren op huisjesmelkerij.

De twee SP-politici weten echter niet hoe groot het probleem is. "Dat is moeilijk te bepalen, maar we willen er wel achter komen", aldus Leijten. Ook is niet duidelijk wat onder 'huisjesmelken' valt en wat niet. Daardoor is het lastiger on gericht actie te ondernemen.
Submitter:  Bron: Metro (papieren editie)