Steeds meer jongeren gebruiken cocaÔne

Icoon BinnenlandsTwintig procent van de Nederlandse jongeren van 15 en 16 jaar heeft wel eens cocaÔne gebruikt. Bij 13- en 14 jarigen is dit 10 procent. Dat blijkt uit een rondgang langs verslavingsklinieken door het RTL Nieuws.

Niet alleen in grote steden is het gebruik van cocaÔne een probleem, maar ook in de provincie komt dit steeds vaker voor. Het cokegebruik vindt niet alleen plaats op feestjes, maar ook thuis of tijdens tussenuren op school.

Hulpverleners maken zich grote zorgen. Niet alleen gebruiken steeds meer jongeren de harddrug, ook beginnen ze steeds jonger te experimenteren. Coke is momenteel het meest modieuze pepmiddel onder tieners in de brugklas. Volgens hulpverleners wordt het voor jongeren bijna een must om eraan mee te doen.

De populariteit van trends uit de jaren tachtig, in die periode werd cocaÔnegebruik populair onder jongeren, zou een rol spelen. Een precieze verklaring voor het cokegebruik is er echter niet. Volgens hulpverleners speelt opleidingsniveau geen grote rol.