Hongaren bestormen staatstelevisie

Icoon BuitenlandsDuizenden Hongaarse demonstranten die protesteren tegen de socialistische regering hebben maandag geprobeerd het kantoor van de staatstelevisie binnen te dringen. De politie zette traangas in om de menigte tegen te houden, meldden ooggetuigen.

Het kantoor van de staatstelevisie ligt vlakbij de parlementsgebouwen in Boedapest waar zich eerder op de avond 10.000 betogers hadden verzameld. Ze eisen het vertrek van premier Ferenc Gyurcsany.

Bandopname
De regeringsleider is ernstig in verlegenheid gebracht door een uitgelekte bandopname van een besloten bijeenkomst van zijn Socialistische Partij. Op de geluidsband geeft hij toe dat hij tegen de bevolking heeft gelogen om de verkiezingen in april te winnen.

Zo werden tijdens de verkiezingscampagne belastingverlagingen beloofd, terwijl de belastingen inmiddels voor miljarden euro's verhoogd zijn. Ook werden de economische verwachtingen veel rooskleuriger geschilderd dan de waarheid toe zou laten.

Volgens een zondag gehouden opiniepeiling vindt 72 procent van de Hongaren dat Gyurcsany af zou moeten treden, maar die wil daar niet van weten.