Lange weg te gaan naar vrede in Libanon

Icoon Oorlog Er lijkt nog een lange weg te gaan voordat er vrede is in Libanon. Het Libanese plan om 15.000 soldaten naar de grens met IsraŽl te sturen en Hezbollah te ontwapenen voor een permanent staakt-het-vuren is onder druk te staan door regeringsleden van Hezbollah. IsraŽl gaat het grondoffensief in Libanon mogelijk uitbreiden.

Emile Lahoud, de president van Libanon die dichtbij Hezbollah-bondgenoot SyriŽ staat, zet ook vraagtekens bij het plan. De president vindt de terugtrekking van Hezbollah "IsraŽlische eisen" en zei dat "IsraŽl de oorlog niet gewonnen heeft". Lahoud wil pas onderhandelen als IsraŽl zich heeft teruggetrokken uit al het Libanese grondgebied. Dit standpunt staat lijnrecht tegenover dat van premier Fouad Siniora en andere kabinetsleden.

Siniora vindt dat alleen het Libanese leger het recht heeft wapens te dragen, en vindt dat Hezbollah ontwapend moet worden. Een andere minister is bang dat de "onduidelijkheid" binnen het Libanese kabinet ervoor zorgt dat IsraŽl het aanbod weigert. Het lijkt erop dat de president een streep zet door het plan van de VN-Veiligheidsraad. De wil van Hezbollah is belangrijk, omdat het Libanese leger te zwak is om de beweging de baas te zijn.

Grondoffensief
IsraŽl gaat het grondoffensief in Libanon mogelijk uitbreiden. Premier Ehud Olmert wil dat experts een kosten-batenanalyse maken van het uitbreidingsplan. Ondertussen gaan de gevechten in Libanon gewoon door. Veel tanks zijn het oorlogsgebied ingetrokken en hebben op verschillende plaatsen kogels afgevuurd. In het oosten van het land werden elf vrachtauto's die brandstof vervoerden onder vuur genomen. Een aanval op het Ain El-Helwe-vluchtelingenkamp in Sidon heeft een persoon gedood en vier verwond. Eerder viel IsraŽl Ghaziya aan, waar acht doden en meer dan dertig gewonden vielen. Daarbij werd een grote begrafenisstoet getroffen. Vijftienhonderd mensen waren bijeen gekomen om vijftien doden door een eerdere IsraŽlische aanval te herdenken. Waarschijnlijk liggen er nog mensen onder het puin. IsraŽl probeerde de sjeik Mustafa Khalifeh te raken, een geestelijke die aan Hezbollah gelieerd is.

De Jordaanse koning Abdullah denkt dat de situatie in het Midden-Oosten elk moment kan exploderen. Zelfs als Hezbollah vernietigd of ontwapend is. is de vijandigheid tegen IsraŽl zo groot dat er een andere verzetsgroepering zal ontstaan in SyriŽ, Egypte, Irak of zelfs JordaniŽ. Abdullah veroordeelde de "IsraŽlische agressie", maar riep JordaniŽrs op om zich te distantiŽren van extremistische denkbeelden. Hij vindt dat de oorlog de invloed van de gematigde landen in het Midden-Oosten verzwakt.IsraŽl breidt grondoffensief mogelijk uit