Lancering Discovery ondanks schade

Icoon RuimtevaartVoor sommige zal het niet als een verrassing komen: er zijn weer problemen met het ruimteveer Discovery. De afgelopen week werd de lancering van de spaceshuttle tot twee keer toe uitgesteld. Zowel zaterdag als zondag bleef het ruimteveer door het weer boven Kennedy Space Center in Florida aan de grond, maar vandaag is materiële schade ontdekt aan de Discovery. Tijdens een laatste routine-inspectie werd er een grote scheur in het isolatieschuim van de externe brandstoftank ontdekt, zo laat NASA vandaag weten.

Het gaat om een scheur van bijna dertien centimeter diep in het isolatiemateriaal rondom een haak aan de bovenkant van de externe brandstoftank, die een leiding voor de aanvoer van brandstof op zijn plaats houdt. De ontdekking van het mankement is een grote domper voor de NASA, mogelijk komt de geplande lancering van morgenavond in gevaar. De vluchtleiding heeft tot op heden nog niet laten weten of de spaceshuttle morgen de lucht in gaat. Het uitstellen van de lancering kostte de NASA al ruim anderhalf miljoen dollar.

Als de lancering van de Discovery niet door gaat, betekent dat vrijwel zeker het einde van het ruimteveer. De spaceshuttle zal dan nooit meer in de ruimte komen.

Nare herinneringen
Het is niet de eerste keer dat het isolatiemateriaal voor problemen zorgt. In 2003 zorgde een afgebroken stuk isolatiemateriaal tot de ramp met de spaceshuttle Columbia. Tijdens de terugkeer naar aarde ontplofte het ruimteveer in de dampkring. Vorig jaar braken twee stukken isolatieschuim van de brandstoftank af tijdens het opstijgen van de Discovery. Door een spoedreparatie in de ruimte wist het ruimteveer alsnog veilig te landen op de aarde.

Update 21.47 uur
De NASA laat zojuist weten dat de spaceshuttle toch gelanceerd gaat worden. Volgens de NASA is de scheur te klein om voor gevaar te zorgen tijdens de lancering of landing. Wel zullen experts van de NASA de situatie goed in de gaten houden voordat het aftellen voor de lancering morgen kan beginnen.

Met dank aan Remote voor de submit.