Iran spioneerde in Nederland

Icoon TerrorismeDe Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft vorig jaar 'enige activiteit' waargenomen van Iranese spionagepogingen. Iran was op zoek naar geheime kennis over massavernietigingswapens. De feiten werden gebracht door het hoofd van de dienst, S. van Hulst, in een toelichting op het jaarverslag van 2005, dat vandaag door minister Remkes van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens Van Hulst behoort Iran tot een van de 'landen van zorg', die op zoek zijn naar technologie en kennis om massavernietigingswapens te produceren. Tot deze landen behoren ook SyriŽ, Pakistan, Noord-Korea en LibiŽ. Van deze landen beschikken Iran, Pakistan en Noord-Korea over langeafstandsraketten.

Toenemende spionagedreiging
Volgens de AIVD is de dreiging van spionage de afgelopen jaren toegenomen. Een oorzaak voor het toenemen van de dreiging is de structuur van de samenleving, die door de aanwezigheid van internationaal belangrijke organisaties en de aanwezigheid van een grote groep migranten, kwetsbaar is. Andere factoren die de dreiging vergroten zijn het internet, universiteiten en het bedrijfsleven. Mogendheden proberen steeds vaker abtenaren en medewerkers van grote bedrijven te beÔnvloeden en op universiteiten worden steeds vaker studenten geplaatst om informatie in te winnen. Vorig jaar heeft de geheime dienst een aantal gevallen van spionage voorkomen door het ministerie van Economische Zaken te wijzen op dubieuze aanvragen voor exportvergunningen.

Van Hulst wees ook op recente ontwikkelingen van de terreurdreiging in Nederland. Netwerken van jonge moslims die in Nederland geboren en getogen zijn, veroorzaken steeds vaker terreurdreiging. Het aantal radicale uitingen onder nieuwe geradicaliseerde personen groeit nog steeds, aldus de AIVD. De AIVD berichtte hier een maand geleden al over, in een gepubliceerd rapport.