BREIN beticht van oneigenlijk gebruik 0909-nummer

Logo BREINStichting BREIN handelt mogelijk in stijd met de telecomwet. Op de website van BREIN wordt geadverteerd met een 0909-informatienummer. Volgens het nummerplan van de telecomwaakhond OPTA zijn 0909-informatienummers uitsluitend bedoeld voor (informatie)diensten met een amusementskarakter. Een Nederlandse hostingprovider diende bij de OPTA een formele klacht in over het oneigenlijk gebruik van het 0909-nummer. De klachtbrief aan de OPTA is hier te vinden.

"We vinden het stuitend dat een partij als Stichting BREIN het niet nodig acht zich aan de regels te houden wanneer het hen niet uitkomt. Het beoogde naamnummer 0900-PIRATERIJ is toegekend aan een ander bedrijf, dus hebben ze voor 0909-PIRATERIJ gekozen. Dit is echter géén amusementsdienst. Wij zijn van mening dat BREIN handelt in strijd met de wet, en willen dat de OPTA hierop aktie onderneemt".

Het is niet de eerste keer dat er een klacht ingediend wordt tegen BREIN. Zo diende de Amsterdammer Peter van Dijk onlangs een klacht in bij de Reclame Code Commissie. De klager vond dat een reclame van Filmdiefstal.nl, een initiatief van een aantal organisaties waaronder BREIN, ten onrechte de indruk wekte dat downloaden verboden is. De uiting is volgens hem te algemeen waardoor niet duidelijk zou zijn wat nu precies mag (downloaden) en wat niet mag (uploaden). De Reclame Code Commissie verwierp de klacht echter. "De regels ontduiken om een mooi nummer te vangen is natuurlijk niet zo'n nette actie.", aldus Peter van Dijk, in reactie op deze zaak.