Leerlingen basisschool op reis naar Iran

Icoon AlgemeenEen groep leerlingen van twee basisscholen in Amsterdam gaat op schoolreis naar Iran. De achttien kinderen, die in de achtste groep zitten, vertrekken volgende week dinsdag naar hoofdstad Teheran, alwaar ze Iraanse leeftijdsgenoten zullen ontmoeten. De reis is de afsluiting van een cultureel uitwisselingsproject, dat twee jaar heeft geduurd.

De reis is een initiatief van het Amsterdamse Tropenmuseum en zal vijf dagen duren. Er zijn diverse maatregelen genomen om te voldoen aan de regels die gelden in het streng islamitisch land. De meisjes zullen bijvoorbeeld gesluierd over straat moeten, hierbij worden het hoofd en de hals met een sjaal bedekt. Woordvoerster van het Tropenmuseum Anna Brolsma meldde dat de Nederlandse kinderen een "diverse" samenstelling hebben om een representatieve afspiegeling van de Amsterdamse schooljeugd te geven. De Iraanse kinderen komen tevens van diverse scholen en hebben zich verenigd in de 'Iran-Holland Kids Club'.

Doel van het project was Iraanse en Nederlandse kinderen kennis te laten maken met elkaars cultuur en dagelijkse leven. Volgens Brolsma is dit doel zeker behaald. Veel vooroordelen over elkaars cultuur zijn uit de wereld geholpen, zo zei ze. Nederlandse kinderen realiseren zich nu bijvoorbeeld beter dat niet iedereen in Iran arm is en Iraanse kinderen snappen dat niet alle Nederlanders rijk zijn. Contacten tussen de Nederlandse en Iraanse leerlingen liep totnogtoe via een website, een webcam, animatiefilmpjes en tekeningen.