Verdonk: Ta´da moet Nederland verlaten

Ta´da PasicDe Winterswijkse scholiere Ta´da Pasic zal op korte termijn Nederland worden uitgezet. Dat heeft minister Rita Verdonk zojuist bekend gemaakt. De 18-jarige scholiere uit Kosovo heeft volgens de minister oneigenlijk gebruik gemaakt van de procedures rond de aanvraag van een verblijfsvergunning.

Begin deze maand besloot een rechter nog dat een eerdere beslissing om het meisje uit te zetten onzorgvuldig genomen was. Ta´da werd 18 januari in een uitzettingscentrum geplaatst, maar op last van de rechter mocht ze een nieuw oordeel van de Integratie- en Naturalisatiedienst (IND) in vrijheid afwachten. Bij het oordeel zou onder andere moeten worden meegenomen in hoeverre Ta´da is ge´ntegreerd, en of haar geboorteland Kosovo wel veilig genoeg is.

Volgens Verdonk is er inmiddels een nieuw gesprek geweest tussen de IND en de scholiere. Ze verklaarde de terugkeer van Ta´da 'zo snel mogelijk ter hand te zullen nemen'. De scholiere hoopte in Nederland haar VWO te kunnen afmaken, waarvoor ze in het laatste jaar zit.

Met dank aan justhg voor de submit.