Terreurverdachte Oss oud-ambtenaar

De 29-jarige inwoner uit Oss die vorige week werd aangehouden op verdenking van diefstal van oefengranaten en terrorisme, is een voormalig ambtenaar Groenvoorziening van de gemeente Oss. De verdachte groeide op in Veghel, maar verhuisde naar Oss toen hij daar aan het werk kon. Hij werd vorige week in legeroutfit gearresteerd op de Oirschotse Heide, waar een oefenterrein is van de landmacht. De verdachte zou ook zelf bij het leger in Oirschot gewerkt hebben. Maar Defensie wil daar geen mededelingen over doen.

De man staat in zijn woonplaats bekend als een vreemde vogel. Een paar jaar geleden bekeerde hij zich tot de islam nadat hij trouwde met een islamitische vrouw uit Marokko; met haar heeft hij een 9 maanden oud zoontje. Hij liet een sikje groeien en loopt sindsdien vaak uitgedost als een imam in een soort pyjama over straat.

Sluier
De vrouw van de man verschijnt geheel gesluierd in het openbaar. Wekelijks bracht de verdachte een bezoek aan de Marokkaanse moskee in Oss. De bekeerling ging zich na 11 september 2001 steeds radicaler uiten, waarna de gemeente Oss een ontslagprocedure tegen hem in gang zette. Hij werd al een tijdje in de gaten gehouden door de AIVD na tips van de politie uit Oss. Ingewijden zeggen dat de man eind december een bedevaart naar de heilige stad Mekka in Saudi-ArabiŽ heeft gemaakt.

Bij een inval in zijn flat werd een volle kist met 45 oefenhandgranaten -zogenaamde Thunderflashes- gevonden alsmede twee rookgranaten en een zwaarder type oefengranaat. Ook had hij een zelfgefabriceerde fragmentatiebom op zijn balkon liggen die hij wilde uittesten op de heide. Deze bom was vervaardigd van een pvc-buis gevuld met spijkers en een tweede zware granaat en kon met batterijen en elektriciteitskabel tot ontploffing worden gebracht. Ook had hij veel legerkleding en spullen in zijn bezit, die opzich niet verboden zijn.


Gewone- en rŲntgenfoto van de spijkerbom

Na zijn arrestatie bekende de Ossenaar dat hij contact had met leden van de Hofstadgroep. Onderzocht wordt nu in hoeverre daar sprake van is. De verdachte is voorlopig voor twee weken in bewaring gesteld. Hij zit vast wegens diefstal van militaire goederen en het voorhanden hebben van explosieven met een terroristisch oogmerk.