Google lanceert eigen Instant Messenger

Leffe48, coz en Bat hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Zoekmachine Google heeft vandaag zijn eigen Instant Messenger-programma gelanceerd: Google Talk. Met de chat-cliŽnt kun je zowel teksten versturen als telefoneren. Google Talk moet de concurrentie aangaan met programma's als MSN Messenger en Skype.

De geruchten over een instant-messagingdienst van Google gingen al langer over internet, maar nu is het dan echt zover. Google Talk is hier te downloaden, om er gebruik van te maken heb je wel een Gmail-adres nodig. Google Talk is gebaseerd op het open xmpp-platform (extensible messaging and presence protocol) en kan dus contact maken met programma's als Trillian en Gaim. Hiermee is het mogelijk om, indirect, te chatten met bijvoorbeeld MSN Messenger-gebruikers. Google Talk is op het moment alleen geschikt voor Windows XP- en 2000-gebruikers, voor Linux en Max OS X is er nog geen versie beschikbaar. Google zegt vooralsnog geen plannen te hebben advertenties in de messenger te verwerken.

Het Amerikaanse bedrijf hoopt met deze lancering zijn positie van populairste zoekmachine ter wereld te handhaven. De nieuwe toepassing zou meer klanten moeten opleveren die langer op de website van Google blijven hangen. Eerder al lanceerde Google Google Desktop, een programma dat naar gelang de voorkeur van de computergebruiker naar informatie als foto's en berichten zoekt op internet en deze informatie in een aparte taakbalk plaatst.