Mohammed B. geen bewaker door strafblad

Ticootje en static hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Mohammed B. was zeven jaar geleden bijna bewaker geworden op Schiphol. De moordenaar van Theo van Gogh, die afgelopen maand veroordeeld is tot levenslange gevangenisstraf, had het uniform en de toegangspas voor zijn nieuwe baan al klaarliggen, toen een negatief advies van de politie roet in het eten gooide. B. was betrokken geweest bij een vechtpartij met agenten in een coffeeshop.

Het incident vond plaats in november 1997, ongeveer een jaar voordat B. solliciteerde bij beveiligingsbedrijf Group 4 Securitas uit Rijswijk. Hij zou politie-agenten hebben bedreigd en uitgescholden. Nadat hij vanwege die feiten werd aangehouden ging B. schoppen en slaan, waarbij twee agenten een vuistslag opliepen. B. kreeg voor het incident een boete van vijfhonderd gulden. Hij dacht dat de zaak daarmee was afgedaan en dat het strafblad een vergissing was.

De feiten blijken uit vertrouwelijke stukken uit het politiedossier over Mohammed B.. Volgens een brief van de politie Haaglanden werd B. niet enkel vanwege het incident in de coffeeshop afgewezen, maar ook vanwege 'andere bekende en relevante feiten'. Over de aard van deze feiten zijn destijds geen mededelingen gedaan. De in 1998 20-jarige Mohammed B. zou indertijd nog niet in de ban zijn geweest van de extremistische islam.