Twentse oplossing voor kunststofafval

De Werkgroep OntwikkelingsTechnieken (WOT) van de Universiteit Twente heeft een schroef-spuitgietmachine ontwikkeld, waarmee het probleem van kunststofafval in ontwikkelingslanden kan worden aangepakt. Daarnaast levert de machine een bijdrage aan de watervoorziening en de armoedebestrijding.

Het idee kwam van Johan Sueters, gepensioneerd onderhoudsmonteur en vrijwilliger bij de WOT. Tien jaar geleden bezocht hij zijn dochter in Senegal en daar viel het hem op hoeveel plastic zwerfafval er gedumpt wordt.
Samen met de WOT ging Johan Sueters de uitdaging aan een machine te ontwerpen die iets kon doen met het plastic afval. Het apparaat moest gemakkelijk inzetbaar zijn en met locale middelen gebouwd kunnen worden.

Het resultaat, na bijna tien jaar van brainstormen, ontwerpen en verbeteren, is een schroef-spuitgietmachine, waarmee plastic gesmolten wordt en vervolgens met een schroef in vorm wordt gepompt. Het prototype dat nu ontwikkeld is maakt zuigertjes voor zogenaamde touwpompen, een type waterpomp dat steeds meer wordt gebruikt in ontwikkelingslanden.

WOT
De leden van WOT. (Foto UTNieuws)