'PGP op PC is bewijs voor criminele plannen'

z80 had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonEen PC met daarop PGP-encryptiesoftware geÔnstalleerd is geldig bewijs voor het hebben van criminele plannen. Dat is althans de mening van een rechtbank in de Amerikaanse staat Minnesota. Die boog zich over een hoger beroep van een man, genaamd Ari David Levie, die door een lagere rechtbank veroordeeld was omdat hij een negenjarig naakt meisje zou hebben gefotografeerd.

Als bewijslast werd in die zaak een getuigenis aangevoerd van een politie-expert die stelde dat met het beveiligingsprogramma PGP in principe elk bestand kan worden versleuteld. Levie had dit programma ook op zijn PC staan. Hoewel dat volgens de verdediging helemaal los staat van de zaak zelf werd hij mede op grond van de getuigenis wel veroordeeld. In het hoger beroep, waarbij een panel van drie rechters zich over de zaak boog, is die veroordeling overgenomen.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn. Besturingssystemen als Microsoft Windows en MacOS van Apple hebben namelijk ook standaard de mogelijkheid aan boord om computerbestanden te versleutelen.

Overigens had PGP al eerder de aandacht van de Amerikaanse justitie omdat bedenker Phil Zimmermann het programma wilde exporteren, ondanks een verbod. Hij wist uiteindelijk een gevangenisstraf te voorkomen door de broncode van PGP in boekvorm uit te brengen en zich daarbij te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Tijdens een bijeenkomst van hackers in Nederland werd het boek met tekstherkenningssoftware ingelezen, en daarmee kwam het programma ook beschikbaar buiten de VS.