Aantal Fransen tegen EU-Grondwet neemt toe

Icoon Buitenlands nieuws Het aantal Fransen dat tegen de komst van de Europese Grondwet is, neemt nog altijd toe. Uit de meest recente opiniepeiling blijkt dat 62 procent van de Fransen tegen de komst van de Grondwet zal gaan stemmen. 38 procent zegt voorstander te zijn. Op 29 mei vindt er in Frankrijk het referendum plaats.

Een maand geleden was 55 procent van de Fransen nog tegen de komst van de Grondwet. Uit een peiling van de gratis Franse krant Metro in december bleek dat 48 procent van de Fransen tegen de Europese Grondwet wilde gaan stemmen. Tachtig procent gaf aan niet of nauwelijks over de wet ge´nformeerd te zijn.

De mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie is voor veel Fransen een reden om tegen te stemmen. Zij vrezen dat hun identiteit hierdoor verloren gaat. Daarnaast vrezen veel Fransen het behoud van de werkgelegenheid.

De groeiende groep tegenstemmers in Frankrijk baart de Europese Commissie zorgen. De Europese Grondwet wordt immers pas van kracht, wanneer alle 25 lidstaten van de Europese Unie het verdrag hebben geratificeerd. "De peilingen schommelen van dag tot dag, dus we moeten er niet al te veel waarde aan hechten. Maar de trend is gezet en dat baart ons zorgen", aldus een woordvoerster van de Europese Commissie vrijdag.