AEL ontmaskerde AIVD-infiltrante

Afgelopen vrijdag werd tijdens een pro forma-zitting tegen de AIVD-tolk Othman Ben A., duidelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een infiltrant had binnen de Arabisch-Europese Liga (AEL). Volgens het NRC Handelsblad heeft de AEL in oktober zelf de infiltrant al ontmaskerd. Het was een jonge, vrouwelijke gerechtstolk van Marokkaanse afkomst uit Tilburg.

Een oud-bestuurslid van de Nederlandse afdeling van de AEL zegt dat de vrouw zich na de zomer van 2003 aanmeldde bij de liga. Het bestuur was onder de indruk van haar kwaliteiten. De vrouw, beŰdigd tolk in Berbers, Frans en Arabisch, werd meteen benoemd in het bestuur en belast met de portefeuille Arabische cultuur.

De vrouw raakte echter in onmin omdat zij te modieus gekleed zou gaan en make-up droeg. ''Zij was ook te dellerig. Zij flirtte met mannelijke bestuursleden, om informatie los te krijgen, merkten we later.'' Voormalige AEL-bestuursleden zeggen dat op een gegeven moment bleek dat bepaalde informatie was doorgespeeld naar de AIVD. Er werd toen een geheime werkgroep ge´nstalleerd om het lek te achterhalen. Bestuursleden uit BelgiŰ en Nederland zaten in de werkgroep. Al vrij snel kreeg men in de gaten de vrouwelijke tolk de AIVD-mol was. ''Zij bleek over informatie te beschikken die andere bestuursleden niet hadden'', aldus Ahmed Azouz, lid van het federale comitÚ van AEL. Op advies van de werkgroep verzocht voorzitter Nabil Marmouch van de Nederlandse AEL-afdeling in oktober 2004 de tolk vriendelijk doch dringend de liga te verlaten.

Merkwaardig genoeg spreekt de AEL op haar website het artikel uit de NRC tegen. ''De AEL distantieert zich van de inhoud van het NRC-artikel. Er is nooit rechtstreeks of via derden contact geweest met de AIVD-medewerker die verdacht wordt van het lekken van informatie. Tevens heeft de AEL zich nooit uitgelaten over een identiteit van de vermeende infiltrant binnen de AEL.''

UMAH
Tijdens de pro forma-zittng tegen AIVD-tolk Ben. A., bleek dat de AEL de informatie dat de AIVD de liga afluisterde en er een infiltrant binnen had, waarschijnlijk kreeg doorgespeeld via Sa´d Bellari, bestuurslid van de Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en HBO-ers UMAH. Ben A. mailde de info namelijk door naar Bellari, die bekendstaat als AEL-sympathisant.

De UMAH laat in een reactie op haar site weten dat het betrokken bestuurslid ''tegen wil en dank in een getuige-rol terecht is gekomen. Dit wordt door hem als onverzocht en hoogst onwelkom ervaren.'' De UMAH zegt dat voor zolang het rechtsproces voortduurt en nog geen vonnis is gewezen, er zo min als mogelijk interferentie dient plaats te vinden met het proces van waarheidsvinding.

De Marokkaanse belangenvereniging van academici en HBO-ers wijst er verder op dat het de AIVD weliswaar ziet als een overheidsorgaan ''dat er voor ˇns allemßßl is in Nederland: moslims Ún niet-moslims'', maar vraagt zich wel af in hoeverre de AIVD dit in de praktijk weet te verwezenlijken. ''Zo leeft bij moslims breed en sterk de overtuiging dat blanke extremisten niet of nauwelijks aangepakt worden.'' In de ogen van UMAH dienen moslims Ún niet-moslims samen te werken tegen al dÝegenen, in algemene zin, die de vreedzame rechtsorde wensen te verstoren.

Voor de goede orde: AEL-voorzitter Nabil Marmouch wilde geen reactie geven. Ook de vermeende AIVD-informante weigert elk commentaar. ''Ze zijn parano´de bij de AEL, ik wil niets met ze te maken hebben'', was het enige dat ze kwijt wilde.