1 op de 10 Nederlanders een probleemdrinker

UncleScorp had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Meer dan 1 op de 10 Nederlanders in de leeftijdscategorie van 16 tot 69 jaar blijkt een probleemdrinker te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder 8000 mensen van de universiteit in Maastricht. Iemand is volgens het rapport een probleemdrinker als hij veel hinder ondervindt door regelmatig drinken. Zij drinken dan minstens 21 dagen in de maand vier glazen alcoholische drank of meer.

Vooral jongeren tussen de 16 en 24 jaar drinken te veel, en dan met name mannen. 1 op de 3 mannen uit die leeftijdsgroep is een probleemdrinker, tegen 1 op de 10 vrouwen. Het aantal probleemdrinkers wordt lager naar mate de leeftijd hoger wordt, wat waarschijnlijk te maken heeft met het krijgen van meer verantwoordelijkheden.

De stevige drinkers hebben last van uiteenlopende problemen, waaronder black-outs door drankgebruik, stiekem drinken, drinken om zorgen te vergeten, drinken om zelfvertrouwen te krijgen, het overslaan van maaltijden, regelmatige dronkenschap en katers, sociale problemen en ongevallen.