AIVD houdt meer moskeeën in de peiling

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) houdt buiten de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven, waarvan drie imams van minister Verdonk het land uitmoeten, nog zeker vijf andere moskeeën en islamitische organisaties in Nederland scherp in de peiling. Het gaat in alle gevallen om islamitische groeperingen met een salafistische signatuur, die zijn ontstaan als gevolg van missie en financiering vanuit Saoedi-Arabië" . Het salafisme is een puriteinse vorm van islam. Alles wat in tegenspraak is met de 'zuivere islam' wordt scherp afgewezen.

Een woordvoerder van de AIVD bevestigt desgevraagd dat de veiligheidsdienst zes organisaties nauwlettend volgt. Het gaat om de 'El Tawheed'-moskee in Amsterdam, 'Centrum Sjeikh Al Islam Ibn Taymia' in Den Haag, de 'Al Fourkaan'-moskee in Eindhoven, de Moskee 'Al Mouahidine' in Helmond, de 'Stichting voor Islamitische Jongeren' in Breda en de 'Islamitische Stichting voor Opvoeding en Overdracht van Kennis' in Tilburg.

Rechter
De Eindhovense Al Fourqaan-moskee heeft inmiddels laten weten vrijwel zeker naar de rechter te stappen om het besluit van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken & Integratie), dat ze samen nam met minister Remkes (Binnenlandse Zaken), aan te vechten. Het moskeebestuur is het pertinent niet eens met de beschuldiging dat de imams hebben bijgedragen aan de radicalisering van moslims en hebben toegestaan dat jongeren binnen de moskee werden gerekruteerd voor de jihad, de heilige oorlog. Moskeebestuur en imams overleggen nu met advocaten.

Imam A. El Fadil van Al Fourqaan-moskee, die zich sinds begin dit jaar vrijwillig imam noemt, zei in een reactie in het Eindhovens Dagblad ''in een shock'' te zijn door de maatregel van Verdonk. ''Het lijkt wel of we in de jungle van Afrika leven. Straks mag je je eigen religie niet meer beleven, of in islamitische kledij lopen. Het besluit van Verdonk is op niets gebaseerd''.

Volgens El Fadil hebben de nu omstreden imams in september vorig jaar, toen de emoties over uitspraken van de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders hoog opliepen in de moslimgemeenschap, jongeren uitdrukkelijk voorgehouden: ''Okee, zij hebben ons schade berokkend, maar wij mogen geen gekke dingen doen.'' Door deze imams die al rond de tien jaar in de Al-Fourqaan moskee werkzaam waren nu weg te sturen, bevorder je juist wat je denkt te kunnen voorkomen, vindt El Fadil. ''Deze imams plaatsten de jihad in een historische context om tegengif te bieden aan jongeren die zelf op internet gaan shoppen en met totaal verkeerde ideeën aankomen over de betekenis van de jihad. Door deze imams, die juist theologisch heel goed onderlegd waren, weg te halen, is er een grote kans dat jongeren zelf weer informatie gaan zoeken en dan gaan radicaliseren.''

Burgemeester Sakkers van Eindhoven zei gisteren verrast te zijn over het besluit van Verdonk. Tot gisteren had hij geen signaal ontvangen van vermeend gevaar. Ook de politierapportage over een grote religieuze jongerenconferentie afgelopen weekend in de Al Fourqaan was positief. ''Maar als de feiten kloppen, dan is het in het belang van de moskeegemeenschap in Eindhoven dat deze maatregel genomen wordt.''

De Al-Fourqaan moskee is in handen van de stichting Al-Waqf Al-Islami. De stichting bezit ook moskeeën en scholen in Helmond en Breda en is betrokken bij de financiering van islamitische scholen in onder meer Amsterdam, Alphen aan den Rijn en Ede. Saoedische sjeiks maken de dienst uit in het bestuur.