Slaapwandelaarster leidt dubbelleven
De vrouw wist niets van haar eigen dubbelleven, dat zich afspeelde terwijl ze sliep, aldus de behandelend dokter uit Sydney die de diagnose stelde. "Ongeloof is het eerste punt waar iemand die dit hoort mee te maken krijgt, ook doktoren," aldus Peter Buchanan, een dokter van het Koninklijk Prins Alfred ziekenhuis. "Je moet sceptisch blijven."
In dit geval was het direct duidelijk dat de vrouw het verhaal niet uit haar duim zoog om haar seksuele escapades te verbergen. De vrouw was stomverbaasd, haar partner wantrouwig. "Hij wist wel iets van het slaapwandelen en had ook uitvoerig bewijs gevonden in huis, bijvoorbeeld de onverklaarbare aanwezigheid van condooms overal in het huis," aldus Buchanan. "Een keer werd hij zelfs wakker terwijl zijn vrouw op pad was. Hij is toen op zoek gegaan, en betrapte haar op heterdaad."
De ziekte van de vrouw, die slaapseks heet, is onlangs geïdentificeerd als een vorm van slaapstoornis. Buchanan zal de zaak op de jaarlijkse wetenschappelijke ontmoeting van de 'Australian Sleep Association' in Sydney dit weekeinde bespreken. Hij verklaarde dat slaapseks steeds meer wordt erkend als een echte en zeer hinderlijke ziekte. Buchanan verwacht dat slaapseks in de volgende revisie van de internationale classificatie van slaapstoornissen wordt opgenomen.
De stoornis was moeilijk om te ontdekken, aldus Buchanan. Wanneer de patiënt 's nachts in een slaaplaboratorium zou overnachten zou de stoornis zich niet kunnen uiten. In het geval van de vrouw toonden tests met de hersenen aan dat ze wakker kon worden uit een diepe slaap, zonder eerst door de eerste stages van lichtere slaappatronen te gaan. Een fenomeen dat slaapstoornissen kent.
Bijna de helft van alle slaapsekszaken werden geassocieerd met psychologische problemen, de vrouw in kwestie was succesvol behandeld bij een psychiater. Het feit dat de stoornis zich manifesteerde als een seksuele afwijking is geen bewijs voor seksueel misbruik of andere seksuele problemen volgens Buchanan. Het is een slaapstoornis, en geen seksuele afwijking.
Slaapwandelen is de meest voorkomende slaapstoornis. Ongeveer drie procent van alle kinderen en minder dan één procent van ouderen lijdt aan slaapwandelen. Slaapseks zou, hoe zeldzaam ook, misschien meer voorkomen dan men denkt, daar de personen die aan de stoornis lijden mogelijk niet om hulp durven vragen.