[update] Geenstijl plat na plaatsen gegevens DDoSser

Het weblog Geenstijl.nl heeft een telefoonnummer geplaatst van één van de vermoedelijke aanvallers van verschillende overheids-sites. Alleen het laatste cijfer van het thuisnummer (dus geen mobiel nummer) was vervangen door een x.

Als gevolg hiervan kreeg GeenStijl vrij snel na het plaatsen van het log ook te maken met een DDoS-aanval, waardoor de website op dit moment ook plat ligt. Dit zal waarschijnlijk wel een tijdje gaan duren. Een woordvoerder van de DDoSsers meldde FOK! dat dit "gewoon een direct gevaar was" en dat daarom tot de aanval is besloten.

Update 10:38
De door de DDoSsers platgelegde overheidssites Regering.nl en Overheid.nl zijn nog steeds vrijwel onbereikbaar.

Wat betreft de naam en telefoonnummer die Geenstijl plaatste, laten de DDoSsers weten dat het hier om een woordvoerder zou gaan, en niet om één van de website-aanvallers. Het weblog is ook nog steeds onbereikbaar, nadat ze vannacht de naam, adres en telefoonnummer van een inwoner uit Breda onthulden die achter de DDoS-attacks zou zitten. Ook zijn ip-nummer werd vermeld.

In een reactie op FOK! hebben de heren DDoSsers laten weten dat het platleggen van GeenStijl als een waarschuwing geldt voor iedere andere site die de gegevens van hun woordvoerder openbaar maakt.

Update 11:38
Niet alleen de website van GeenStijl heeft last ondervonden van de actie, alle klanten van Cysonet, waar GeenStijl gehost wordt, werden het slachtoffer van de DDos attack. Vanaf meer dan 90.000 verschillende computers op het internet werd het netwerk aangevallen. Deze 90.000 machines wisten op de piek van de aanval meer dan 500 Mbit aan internet verkeer te genereren, zo laat Cysonet in een bericht weten.

Cysonet heeft GeenStijl inmiddels losgekoppeld van hun netwerk.

Update 12:10

GeenStijl zegt dader te kennen
GeenStijl heeft tegenover de ICT-nieuwssite Webwereld laten weten dat achter de DDoS-aanvallen een 18-jarige inwoner van Breda schuilgaat. Hij zou beheerder zijn van de website 0x1fe.org. De groep die de overheidssites aanvalt, gebruikt de naam '0x1fe Crew'.

Eerder deze week ontkende 0x1fe.org op enige manier betrokken te zijn bij de aanval op de regeringssites. Geenstijl zegt echter over bewijzen te beschikken die in een andere richting wijzen. De makers van GeenStijl hebben gechat (op MSN) met de 18-jarige inwoner van Breda. Daarin zou hij een volledige bekentenis hebben afgelegd. GeenStijl heeft die chatlog overgedragen aan justitie.

Overigens heeft ook Cysonet aangifte gedaan tegen de DDoSsers.

Update 13:32
De 18-jarige Bredanaar Eric de V. heeft in een telefoongesprek met FOK! ontkend achter de DDoS-attacks te zitten. Volgens hem doet hij niet meer dan het beheren van een IRC-netwerk, waarop schijnbaar ook de DDoSsers zich begeven.

Geruchten dat FOK!-nieuwsposter Flem achter een en ander zou zitten, of zelf deze Eric zou zijn, zijn niet waar. Flem heeft wel per IRC contact gehad met de mensen die zeggen achter het DoSsen te zitten. Bovendien zijn alle updates tot nu toe in dit bericht niet van hem, maar van een andere nieuwsposter (R@b) afkomstig.

Update 8 oktober 03:09
Na enkele uren (om 19:17 werd de log "Hallo, daar zijn we weer!" geplaatst) online te zijn geweest, is GeenStijl.nl zo'n twee uur geleden opnieuw onbereikbaar geworden. Wie hiervoor verantwoordelijk is, is ons niet precies bekend, het zou gaan om een "andere groep".

Cysonet meldt vannacht voor de tweede keer een DDos aanval op hun netwerk te hebben moeten afwenden. Na afdoende maatregelen te hebben genomen, is het netwerk sinds 2:30u weer volledig bereikbaar. De website van GeenStijl is wederom van het netwerk afgekoppeld.