Familie scholier snapt aanhouding niet

De familie van de Marokkaanse scholier van het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen begrijpt niet waarom hun 17-jarige zoon door de politie is opgepakt. Volgens vader Handoun Kadouri heeft de politie bij de huiszoeking twee computers, wat papieren en kunstmest in beslag genomen. Justitie meldde dat er spullen voor het maken van een bom in de woning waren gevonden. Vader Kadouri: ''Ik moest voor mijn baas, een aannemer, op de kunstmestfabriek in Sluiskil werken. Nou, daar heb ik wat kunstmest voor de tuin meegekregen. Volgens mij kun je met die korrels geen bom maken. Wel met de grondstoffen, maar die hebben we hier niet.''

De familie zegt geen aanhanger te zijn van de fundamentalistische islam. Ze gaan naar een moskee in Zelzate. De zoon die nu vastzit, gaat een paar keer per jaar mee. Hij is moslim, maar niet fanatiek. Volgens zijn vader zat zijn zoon wel vaak achter de computer op internet, maar verder doet hij niets bijzonders. Hij studeerde en had een baantje bij de C1000.

Alle kinderen van de familie studeren. De zoon die nu vastzit zit in zes-VWO, een zus zit op de Pabo, een op het gymnasium, en de andere zoon gaat rechten studeren in Gent. Vader Kadouri woont al 35 jaar in Nederland, waarvan 20 jaar in Sas van Gent. Ze zijn de enige Marokkaanse familie aldaar en vrezen nu te worden nagewezen als terreur-gezin.

Naast de 17-jarige zoon van de familie werd ook nog een 16-jarige vriend van hem aangehouden. Justitie heeft nog niet veel losgelaten over waar de twee gearresteerde jongeren van worden beschuldigd. Het zou niet met terrorisme met te maken hebben, maar wel met bedreigingen. Op de school gaat het verhaal dat de Atheneum-scholier zich bezig hield met een terroristische website. De twee worden vandaag voorgeleid bij de kinderrechter.