Donner verbood opgraving lijk Irakees

Maandag begint de rechtszaak tegen de Nederlandse marinier Erik O., die wordt verdacht van het doodschieten van een Irakees. O., die zelf beweert een waarschuwingsschot in de grond te hebben gelost, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van dood door schuld.

Het NOS Journaal meldt vanavond dat minister Donner van Justitie persoonlijk heeft ingegrepen in deze zaak. Donner weigerde toestemming te geven voor het opgraven van het lijk van de gedode Irakees. Dat zou namelijk een schending zijn van Arabisch-islamitische gebruiken.

Als het lijk opgegraven zou zijn zou mogelijk meer duidelijkheid zijn verkregen. De gedode Irakees had namelijk een wond in zijn rug, terwijl Erik O. zegt het slachtoffer in het been geraakt te hebben.

Het OM is er nu niet 100% zeker dat de man met de wond in zijn rug het slachtoffer van O. is, maar gaat daar toch van uit omdat in de regio geen andere mensen in een ziekenhuis stierven aan een kogelwond. Bovendien vindt het OM het vreemd dat het ruim twee uur duurde voor het schietincident werd gemeld. Hierdoor kon het dode lichaam niet meer worden onderzocht door een Nederlandse arts. Verder ontdekte een Marechaussee bij toeval de schietpartij toen hij een tent binnenliep met mariniers die over het voorval spraken. Het vermoedelijke slachtoffer bleek toen al begraven. Justitie vermoedt tevens dat O. zijn verklaringen heeft afgestemd op die van zijn dienstmaten.