Moslima's opgeroepen hoofddoekverbod te negeren

In Frankrijk heeft een moslimgroepering alle moslimsmeisjes opgeroepen om de wet, die het dragen van hoofdoeken en andere opzichtige religieuze symbolen op openbare scholen verbiedt, te negeren. Moslima's worden door de groepering aangespoord om hun traditionele hoofddoek toch op school te dragen.

In een reactie op de oproep heeft de Franse overheid gewaarschuwd dat ze zich niet zal laten provoceren. De socialistische politicus Manuel Valls, burgemeester van een voorstad van Parijs met veel moslims: "We moeten erg strikt zijn in de toepassing van het verbod op religieuze symbolen in scholen."

Intussen proberen Franse moslimleiders tot een akkoord te komen met katholieke scholen om meisjes die op basis van de wet uit school gezet worden daar op te nemen. Dit wordt met scepsis ontvangen.

Zo laat Andre Blandin, een verantwoordelijke van het katholiek onderwijs, weten dat de katholieke scholen geen toevluchtsoord mogen worden: "We zullen geen afwezigheden, uitzonderingen of tussenkomst in de inhoud van de lessen aanvaarden". Hij doelt hiermee op de vraag van een aantal moslimstudenten om de turn- of biologielessen over te slaan of de inhouden van lessen, zoals die over de Holocaust, te veranderen.

In maart keurde de Franse senaat de omstreden hoofdddoekjeswet goed. In de wet kwam te staan dat het dragen van opzichtige kruisen, keppeltjes en hoofddoekjes op school verboden was. Tegen dat laatste kwam veel verzet uit de moslimgemeenschap. Premier Jean-Pierre Raffarin zei gaf toen al aan dat de wet niet bedoeld was om te discrimineren tegen religies: ''Het is bedoeld om een krachtig en snel signaal af te geven. Onze visie van het seculier zijn, is niet gekant tegen religies Iedereen heeft het recht om uitdrukking te geven aan zijn of haar geloof zolang zij maar de wetten van de republiek in de scholen van de republiek respecteren.'' De wet bleek in eerste instantie te vaag zijn en werd dan ook later aangescherpt.


De moslimgemeenschap protesteerde hevig tegen het verbod op hoofddoekjes, zoals hier op de foto