Moskee wil banden met stichting verbreken

De omstreden Amsterdamse El Tawheed moskee overweegt haar banden te verbreken met de Al Haramain-stichting. Deze liefdadigheidsinstelling is woensdag door de VS bestempeld als een financier van het terreurnetwerk al-Qaida. De Nederlandse regering kondigde hierop aan dat er maatregelen tegen de stichting genomen zullen worden.

De moskee en de stichting zijn nauw verbonden aan elkaar. Zo is de imam van de El Tawheed moskee gevolmachtigd om voor de Al Haramain-stichting in Nederland te tekenen. De stichting financierde ook de verbouwing van de moskee. Verder zaten verschillende bestuursleden van de stichting in het bestuur van een islamitische basisschool die weer gelieerd is aan de El Tawheed-moskee.

Tegenover de lokale zender AT5 zei moskee-woordvoerder F. Zaari dat de verdenkingen, die in het verleden al jegens de stichting werden geuit, altijd serieus zijn genomen. "Wij hebben zwart op wit gekregen van de organisatie in Saudi-Arabië dat zij nooit terroristische organisaties of individuen hebben gesteund. Aan Osama bin Laden is geen cent gegeven. We hebben een spoedvergadering met hen aangevraagd om tekst en uitleg te krijgen en we vragen ons af of het verstandig is op deze voet, qua huisvesting en zo verder te gaan. Overigens blijven we erbij dat ze onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen."

De Al Haramain-stichting werd door de VS overigens niet alleen in Nederland als financier van al Qaeda gekenschetst. Ons land bevindt zich in het dubieuze gezelschap van Afghanistan, Albanië, Bangladesh en Ethiopië, waar woensdag eveneens vestigingen van Al-Haramain tot geldschieter van terrorisme zijn verklaard.

De El Tawheed-moskee in Amsterdam Oud-West heeft een ware geschiedenis opgebouwd als het gaat om negatief in het nieuws komen. Eerder dit jaar kwamen ze onder vuur te liggen door het uitbrengen van lectuur, waarin werd opgeroepen tot vrouwenbesnijdenis en het doden van homo's. Ook werd in deze moskee haat gepredikt. Verschillende malen heeft de politiek - met name de VVD - al gepoogd de moskee te laten sluiten. Tot nu toe zonder succes.