[update] Willem Endstra geliquideerd

Veel FOK!kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Rond 12.15 uur vanmiddag is bij een schietpartij de vastgoedmakelaar Willem Endstra neergeschoten. Dat gebeurde in de omgeving van het Delphi Hotel op de Apollolaan in Amsterdam. In de eerste berichten verklaarde de advocaat van Endstra dat hij inmiddels aan zijn verwondingen is overleden. NOS Teletekst meldt dat de makelaar "zeer zwaar gewond" zou zijn.

Update 14:02
Inmiddels heeft de politie medegedeeld dat Endstra aan zijn verwondingen is overleden.

Icoon Binnenlands nieuws
Willem Endstra


Update 18:55
Gisteren zocht vastgoedmagnaat Endstra de publiciteit op door zich op RTL 5 te laten interviewen door vastgoedcollega Harry Mens, in diens programma Business Class. Dat was opmerkelijk omdat Endstra tot dan toe de publiciteit zoveel mogelijk meed. In het tv-programma ontkende Endstra iedere betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad.

Endstra kwam in 1991 voor het eerst in het nieuws omdat hij geld zou hebben witgewassen van een XTC-bende. Tot een veroordeling leidde het nooit. In 2002 kwam Endstra opnieuw in de picture toen de crimineel John Mieremet, partner-in-crime van de geliquideerde topcrimineel Sam Klepper, in een interview met de Telegraaf zei dat Endstra de bankier van de onderwereld was. In 2003 berichtte de Telegraaf dat Endstra betrokken zou zijn geweest bij liquidaties in de onderwereld; dat stuk moest het blad op last van de rechter echter rectificeren.

Justitie was de laatste tijd ook bezig met een zaak tegen Endstra, maar vorige week zei de rechtbank in Amsterdam vervolging op basis van het bewijs ongeloofwaardig te achten.

Het blad Quote, dat in 2002 tot woede van Endstra een foto publiceerde waarop hij stond met ex-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, schatte het vermogen van Endstra vorig jaar op ruim 200 miljoen euro.

Vorig jaar, na de liquidatie van Heineken-ontvoerder Cor van Hout, berichtte het tv-programma Zembla op basis van interne stukken van justitie dat Endstra op een dodenlijst zou staan van het criminele milieu. Daarop stonden ook de namen van Willem Holleeder en Hells Angels-president Willem van Boxtel.

Die dodenlijst lijkt nu bewaarheid geworden: Willem Endstra is 51 jaar oud geworden.