Mogelijke strafbare feiten moskee onderzocht door OM

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de Amsterdamse moskee El Tawheed zich schuldig maakt aan strafbare feiten. Wanneer dit het geval blijkt te zijn, zal er strafrechtelijke vervolging plaatsvinden. Dit liet minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie aan de Kamer weten vandaag, als antwoord op vragen van het CDA.

De El Tawheed kwam onlangs in de publiciteit na het verschijnen van lectuur, waarin het besnijden van vrouwen wordt aangemoedigd. In de lectuur die de moskee aanbiedt staat onder andere dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Echter, 'de wetenschap heeft aangetoond dat er grote verschillen zijn in biologische natuur, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens', hierdoor zou het niet eerlijk zijn om vrouwen dezelfde 'verantwoordelijkheden, rechten en plichten te geven als de man.' Vrouwen moeten, volgens de lectuur, luisteren naar haar man. Wanneer een vrouw seks weigert of het huis verlaat, vervalt de zorgplicht van de man voor zijn echtgenote. Vrouwen die liegen moeten met honderd stokslagen worden gestraft. Bestuurslid F. Zaari van de El Tawheed-moskee heeft verklaard dat hij en de imam zich niet distantiŽren van de inhoud van het omstreden boek Fatwas of Muslim Women.


Een ander omstreden islamitisch boek, onderdeel van de discussie in de Kamer. omstreden lectuur


Het CDA geeft aan deze lectuur ontoelaatbaar te vinden. Kamerlid Sterk wijst erop dat het niet de eerste keer dat moskeeŽn betrokken zijn bij dit soort uitlatingen. ,,Dit is ontwrichtend voor de samenleving'', zo laat het CDA-Kamerlid weten. Ze wil dan ook dat het boek snel uit de handel wordt genomen en vraagt om concretere maatregelen. De andere Kamerfracties bepleitten ook aanpak van dit soort uitlatingen en lectuur.

Minister Verdonk zei haar best te willen doen maar eerst zeker te moeten weten dat het boek aanzet tot strafbare feiten. Ze meent dat veel moskeeŽn milder zijn en zich niet te buiten gaan aan dit soort uitlatingen.


Rita Verdonk


De El Tawheed moskee was in het verleden onderwerp van een NOVA-reportage over antiwesterse- en haat predikende fundamentalistische imams in Nederlandse moskeeŽn. Imam El Shershaby van de Amsterdamse moskee riep op tot vernietiging van de vijanden van de islam. Eerder werden twee bestuursleden van de met videocamera's bewaakte moskee aan de Jan Hanzenstraat in Amsterdam-West in de VS aangeklaagd wegens sponsoring van het terroristennetwerk van Al-Qaeda.

De moskee is ook verbonden aan de omstreden Amsterdamse islamitische basisschool As Siddieq, waar volgens een onlangs verschenen rapport leerlingen nog steeds onvoldoende worden geÔntegreerd in de Nederlandse maatschappij.