Woede om forse salarissprong ING-top

De vakbonden hebben met verbijstering gereageerd op de enorme salarissprong van ING-topman Ewald Kist. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers, gisteren, werd bekend dat beloning van Kist in 2003 was gestegen van 708 duizend euro naar 1.161.000 euro. Dit komt overeen met een stijging van zestig procent.

De salarissprong is bijna volledig toe te schrijven aan een bonus van 400 duizend euro over het afgelopen jaar. In 2002 kreeg de top van ING geen bonus, omdat ze de gestelde doelen niet wisten te bereiken.

De ondernemingsraad van ING is "absoluut niet blij" met de forse salarissprong van de top van de onderneming. Het is volgens plaatsvervangend voorzitter J. van Hest een verkeerd signaal naar de rest van de werknemers.

FNV Bondgenoten is van mening dat de salarisverhoging voor de ING-top "eigenlijk onbehoorlijk is." Zo zegt vakbondsbestuurder L. Vlek dat het onmogelijk is om aan zijn leden bij ING uit te leggen dat zij zich het komend jaar aan de nullijn moeten houden, zoals is afgesproken in het Najaarsakkoord. Ook CNV Dienstenbond heeft geschokt en verontwaardigd gereageerd op de loonsverhoging voor de top van bankverzekeraar ING.

ING zegt met een inhaalslag bezig te zijn. Lonen van de top van concurrerende bedrijven zijn veertig procent hoger, aldus de bank.